Spara energi - Minska din elförbrukning
Låt lamporna lysa - men välj LED
LED-lampor är det mest energieffektiva alternativet på marknaden för konsumentbelysning. Med samma mängd ljus sparar du ca 80-90% energi jämfört med glödlampor och halogenlampor. Detta beror bland annat på att ljuset från LED lampor inte innehåller någon värmestrålning, så kallat IR ljus, bara synligt ljus. Därav att LED lampor är så energieffektiva.
En LED-lampas livslängd är 10 till 20 gånger så lång som en glödlampas. Det gör att du sparar pengar genom att köpa färre lampor och minska dina underhållskostnader. LED är också mindre känslig för vibrationer och stötar.
LED-lampor är också ett miljövänligare alternativ och är som sagt mycket mer energieffektiva. Dessutom innehåller LED-lampor inget giftigt kvicksilver som finns i andra lampor.
Välj LED det energieffektiva valet!
För att visa på LED lampans energieffektivitet så har vi tagit fram fyra räkneexempel där vi utgår från fyra utav våra egna produkter.
LED-Lampa E27 A60 clear
(artnr: 352-23)
Vår LED-lampa drar 4W= 0,004kW.
Vid en elkostnad på 2kr/kWh så kostar det 2x0,004kr, d.v.s. 0,8 öre i timmen att ha den tänd i 1 timme. Om du låter denna lampa lysa konstant i en vecka kostar det 1kr 34öre
Jämfört detta med en gammal 40W glödlampa som drar 0,040kW. Den kostar, med samma elpris, 13kr 44öre om den lyser konstant i en vecka.
Välj LED-lampor - det överlägset bästa valet, både när det kommer till låg förbrukning och livslängd.
Ljusslinga golden warm white
(artnr: 594-14-1)
Vår ljusslinga med 1200 LED lampor, är ca 24 meter lång med ett avstånd på 2cm mellan lamporna och drar 8,2W= 0,0082kW. Vid en elkostnad på 2kr/kWh så kostar det 1,64öre i timman (2x0,0082kr) att ha den tänd. Låter du din ljusslinga lysa konstant i en hel vecka kostar det 2kr 75öre.
Serie Micro LED ljusslinga
(artnr: 591-20-1)
Vår Serie Micro LED ljusslinga är 18 meter lång och har 180 LED-ljuskällor som drar 5,4W = 0,0054kW. Vid en elkostnad på 2kr kWh så kostar det 1,1 öre i timman (2x0,0054kr) att ha den tänd. Lyser den konstant i en hel vecka kostar det 1kr och 81öre.
Ljusstake titus
(artnr: 102-01)
Vår ljusstake Titus kommer med LED-lampor och har du den tänd i 1 timme har du gjort åt 0,0014kWh. Vid en elkostnad på 2kr/kWh så kostar denna ljusstake 2x0,0014 = 0,28öre i timmen, 47 öre om den lyser konstant i 1 vecka eller ca 2 kronor för hela december.
Tar vi ett exempel med en 7-armad ljusstake med glödljus så drar den 7x3W = 21W. Har du den på i 1 timme har du gjort åt 0,021kWh. Vid samma elkostnad så kostar ljusstaken 2x0,021 = 4,2 öre i timmen, vilket är ca 30kr om du låter den lysa konstant i hela december.
Har du en ljusstake med glödljus kan du enkelt byta till LED-lampor. Tänk dock på att inte blanda LED och glödlampor i samma ljusstake. För en enkel och smidig lösning vid val av LED-lampa, välj våra Universal LED Bulbs, de finns i flera utföranden och modeller.
Universal LED Bulbs
Vår serie med LED-lampor främst anpassade för E10 sockel finns här på sin alldeles egna produktseriesida. Här kan du gjuta nytt liv i dina äldre ljusstakar eller andra passande ljuskällor genom att köpa våra Universal LED Bulbs. Finns i flera utföranden och modeller.
Råd för julbelysning
Välj LED-lampor till din julbelysning och du kan låta julbelysningen vara tänd när du vill.
Bör jag investera i en timer för min julbelysning?
En timer som tänder och släcker julbelysningen är ofta en praktisk lösning. Mitt i natten och mitt på dagen är det onödigt att julbelysningen lyser och en timer kan enkelt spara el. Men även timern drar el.
Ett enkelt svar är dock - välj LED-lampor för julbelysningen. LED-lampor i en adventsljusstake drar lika lite el som en klocktimer.
Om du däremot har mycket julbelysning, exempelvis ett flertal ljusslingor i trädgården, så finns det absolut en vinst med att använda en timer.
Har du redan en timer och tycker det är fint (och väldigt praktiskt) när julbelysningen tänds automatiskt på eftermiddagen och släcks på natten så är det såklart inte fel. Men det är onödigt att köpa en ny timer för att använda till tex enbart en LED-ljusstake.
Kom ihåg att ta ur timern ur eluttaget efter säsongens slut, eftersom timern drar el.
Informera i din butik!
Vi har tagit fram fyra skyltar med räkneexempel som kan användas till att informera kunder i din butik. Allt samlat i en PDF, bara att ladda ner och skriva ut!